SethP om absint

Absint Titel

De följande sidorna kommer alltså att handla om absint. Detta är det svenska namnet (eller benämningen) och det namn som jag konsekvent kommer att använda. Många skriver absinthe istället och så kommer även jag att göra ibland, men bara de gånger jag t ex refererar till ett specifikt märke eller en särskild produkt. Absinthe (alltså med -he på slutet) är i grunden det franska och engelskspråkiga namnet och eftersom absint härstammar från gränstrakterna mellan Schweiz och Frankrike så har det i praktiken blivit det internationellt gångbara namnet. Men när jag skriver absint så är det alltså absinthe jag menar och inget annat. Distinktionen beror på att det dessvärre finns en del avarter och fuskverk som ofta är benämda absinth (utan -e) på marknaden. Sådana vill jag dock egentligen varken kalla absint eller absinthe eftersom de i grunden är något helt annat.

Men vad är (riktig) absint egentligen? Ja, detta måste man så klart svara på först och främst.
Om du bara vill ha det snabba, grundläggande och lättsmälta svaret så kan du hoppa till en svensktextad nio minuters film som jag har översatt och som återfinns på Faktasidan.

Men annars handlar det i korthet om en alkoholhaltig dryck, och som sådan hör den alltså inte ihop med till exempel bilkörning, handhavande av maskiner eller om man har problem med alkohol generellt. Absint är oftast grön, vilket jag kommer att ta upp under avdelningen fakta, men det finns även helt ofärgade och en del som är röda. Vidare är det en anisbetonad dryck, ungefär som exempelvis pastis, ouzo eller raki men till skillnad från dessa så är malört den absolut viktigaste och särskiljande beståndsdelen i absint. Utan malört - ingen absint helt enkelt. Men det går inte att använda vilken malört som helst (som grund). För att det ska vara en riktig eller genuin absint så måste den innehålla den sort som brukar kallas vanlig malört (med det latinska namnet artemisia absinthium) till skillnad från t ex romersk malört, och det är dessutom från det latinska namnets absinthium som drycken har fått sitt namn. Romersk malört, och kanske även andra sorter, kan också användas men absint måste som sagt innehålla artemisia absinthium.

En del tror att det räcker med malört- och aniskryddad sprit för att det ska vara absint men detta är helt enkelt bara fel. Äkta absint är alltid ett destillat av minst tre olika örter (malört, anis och fänkål), alltså destillering efter det att örterna har fått lakas ur i starksprit. Detta innebär kort och gott att det knappast låter sig göras att försöka tillverka egen absint hemma eftersom den måste destilleras. Hembränning (alltså destillation av alkohol) är ju som du säkert vet förbjudet i de flesta länder och Sverige är definitivt inget undantag.

Vad mer måste sägas om absint så här inledningsvis? Jo, att det är starksprit det handlar om. Absint håller generellt mellan 55 och 72% (volymprocent). Men.. det är absolut ingen dryck som ska drickas ren, som en shot till exempel. Nej. Nope! Icke över huvud taget. Traditionellt dricks absint alltid med isvatten men drycken ingår även i många drink- och cocktailrecept.

Så.. Välkommen att ta del av mina följande sidor om absint. Närmast handlar det om dryckens fascinerande historia.


next