SethP's webbplats - kryptering med Signal

Mess- och chatkryptering med Signal

signal.jpgEfter att på den förra sidan ha beskrivit e-postkryptering (i Windows) så vill jag här verkligen uppmana alla som läser att installera Signal. I första hand på din smartphone, men Signal finns även för exempelvis Windows och Mac.

Vad är då Signal egentligen? I huvudsak är det en meddelande-, chat- och SMS-app för din mobil. Men varför ska man ha signal istället för något annat? Jo, för det första på grund av att kommunikationen sker krypterat med alla som också använder Signal. Och för det andra för att appen fungerar precis lika bra även om den man kommunicerar med inte använder den. Det är alltså en alldeles förträfflig ersättare till alla andra appar, som exempelvis WhatsApp och Messenger.* Dessutom kan man mycket väl ersätta sin gamla SMS-app med Signal.

*) Problemet med exempelvis WhatsApp och Messenger är att de ägs och hanteras av Facebook. Detta innebär att även om kommunikationen är skyddad (krypterad) utåt så att säga, så är den inte det för just Facebook. Och det företaget är ju faktiskt inte direkt känt för att handskas särskilt varsamt med sina användares data. Skriver man om blöjor där så nog f-n kommer det att dyka upp reklam om just blöjor lite överallt, och särskilt när man är inne på Facebook.

Vad behöver man då göra för att kommunikationen ska vara säker?
Tja, ingenting egentligen.. mer än att installera appen. Krypteringen sker end-to-end (som det heter) utan att man behöver tänka på det. Det enda förbehållet är att den inte skyddas om inte mottagaren också använder Signal.

Andra fördelar med Signal då?
Jo. Den finns för det första för både Android, iPhone, Windows, Mac och Debianbaserad Linux. Nerladdning för desktop här. Vill man installera appen på sin telefon så rekommenderar jag att använda sig av butikerna på Google Play (för Android) eller App Store (för iPhone och iPad). Detta innebär alltså att alla såklart borde använda Signal... Men vidare; Just för att den finns för desktop också (Windows och Mac t ex) gör ju att det blir bra mycket enklare att skriva längre meddelanden. Jag tycker åtminstone det. Det är lättare att skriva på ett vanligt tangentbord än på telefon. Sedan är det slutligen lätt att skicka meddelanden till sig själv. Säg att man t ex registrerar sig någonstans med sin telefon och vill skicka uppgifterna (exempelvis lösenord) till sin PC... Det gör man egentligen inte (!) med ett vanligt mail t ex. Det är dumt. Men med Signal installerat så ser jag inte att det ska vara några problem alls.

Signal kan dessutom användas för att prata, skicka filer och föra videosamtal - allt krypterat och skyddat. Och så kan man chatta i grupp, alltså med fler än två deltagare. En instruktionsfilm (i det här fallet för Android) från brittiska InfoSec Bytes finns på YouTube, dock bara på engelska.

Men slutligen då? Varför?
Jo, helt enkelt för att du kan, bör.. och ska.  :-)

På YouTube finns till sist en mycket bra video, även denna signerad brittiska InfoSec Bytes som är en väl ansedd organisation som hanterar säkerhetsaspekter för främst journalister. Den videon rekommenderar jag varmt för dig som vill veta lite mer.


PS: Vill du läsa lite mer om min argumentation för kryptering så finner du sådan på min förra sida som i huvudsak handlar om e-postkryptering med hjälp av Gpg4win. DS